Gyógyítás

A FIP gyógyítása és kiegészítő kezelése

A FIP gyógyszere: GS-441524

2019 februárja előtt a macskák fertőző hashártyagyulladása (FIP) halálos ítélettel volt egyenlő. Dr. Niels Pedersen és kutatótársai elhivatott munkájának köszönhetően ma kezünkben van a megoldás: a GS-441524 nukleinsav-analóg antivirális szer (sokszor csak "GS"-ként hivatkozunk rá, bár ez egy kissé pontatlan).

A GS-441524 molekula struktúrája, az alkotó atomok és a köztük levő kémiai kötések szemléltetésével

A GS-441524 molekula struktúrája. Forrás: Wikipedia.

Hogyan gyógyít a GS?

Amíg a macska immunrendszere egészséges és kellően fejlett, a fehérvérsejtek képesek leküzdeni a vírusos fertőzéseket, immunválaszt indítani és antitesteket termelni, amik megvédik az állatot a betegségtől. Ha az immunrendszer legyengült vagy valamilyen okból hibásan működik, a mutálódott enteriális koronavírus (FeCV) a makrofágokat, a fehérvérsejtek egy csoportját fertőzi meg. Ekkor az immunrendszer egyre hevesebb immunválasszal reagál, miközben éppen a vírust terjeszti a szervezet különböző pontjain. Ha az immunválasz erőteljes, akkor nedves FIP alakul ki, ha visszafogottabb, akkor száraz FIP.

A GS-441524 egy nukleinsav-analóg vegyület. Ez azt jelenti, hogy a vírus RNS-ébe az egyik nukleinsav helyére be tud épülni, és meg tudja akadályozni a vírus szaporodását. Ezáltal megszakítja a fenti láncreakciót, a vírus mennyisége fokozatosan csökken a szerzvezetben, az immunrendszer fellélegezhet, a gyulladások megszűnnek és a kezelés végére nem marad vírus a szervezetben.

A kezelés menete

Dr. Pedersen tanulmánya azt állapítja meg, hogy a kezelés menete egy 84 napon át tartó, naponta végzett GS-441524 kúra. A 84 nap leteltével újabb 84 nap megfigyelési idő következik. Ha a megfigyelési idő végén sincsenek tünetek és a laboreredmények is jók, a macska gyógyultnak minősül. Fontos, hogy a 24 órás intervallumot minél pontosabban betartsuk.

Ez egy hosszú, majdnem három hónapon át tartó kezelés, ami érzelmileg és anyagilag is megterhelő. Emiatt erős a kísértés, hogy a tünetek elmúlása és a laboreredmények helyreállása után abbahagyjuk a kezelést, ez azonban tévút lehet: ilyenkor nagy a visszaesés kockázata.

A GS elérhető injekciós és tablettás formában is, azonban a magyar közösségben főleg az injekciós formáról vannak tapasztalatok. Fontos kiemelni, hogy az injekció felszívódása megbízhatóbb, mint a tablettában kapott gyógyszereké.

A dózist a macska súlyához és tüneteihez mérten állapítják meg. Az "alap" dózis nedves és száraz FIP esetén 5mg/kg 24 óránként. Szemtünetekkel (okuláris FIP) a minimum dózis 8mg/kg, neurológiai tünetek esetén pedig minimum 10mg/kg. Ezek az értékek csak iránymutatásként vannak megadva, a konkrét dózist minden esetben egyedileg kell megállapítani és akár a kezelés közben növelni is. Itt található egy dóziskalkulátor.

Fontos a kezelés elején egy teljes vérlabor, biokémia, ultrahang, esetleg röntgen is. Ez a kiindulási alap, amihez viszonyítani tudunk majd menet közben és a végén, valamint segít megállapítani a szükséges kiegészítő kezeléseket is. Menet közben, akár 21 naponként a diagnosztika ismételhető a cica állapotától függően.

A kezelés hosszáról

A kezelés 84 napos, ez az időtartam az, amire ma tudományos bizonyíték van. Elképzelhető, hogy tovább is folytatni kell, ha nem állnak helyre a leletek ennyi idő alatt. Minden esetben a 84. nap előtt szükséges egy újabb labor, hogy ezt az állatorvossal konzultálva el lehessen dönteni.

Folyadék leszívása

Nedves FIP esetén, különösen mellkasi folyadékot szükséges lehet leszívással eltávolítani. Ezzel azonban csak nagyon indokolt esetben szabad élni (pl. ha a légzést olyan mértékben akadályozza, hogy az állat életét fenyegeti). A folyadék nagyon sok fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz, amit a leszívással eltávolítanánk. Ehelyett kíméletesebben, vízhajtókkal (furosemid, verospiron) próbáljuk meg elérni a kívánt célt. A kezelés előrehaladtával a folyadék magától fel fog szívódni, de erre akár heteket is várnunk kell. Hasi folyadék esetében kevesebb okunk van vízhatjtók használatára is.

Kiegészítő kezelés

Bár a GS valóban "csodaszer", önmagában még nem feltétlenül elég a sikeres gyógyuláshoz. A betegség természete miatt összetett kórkép alakul ki, és a tüneteket külön-külön is gyógyítani kell. Ez a fajta kiegészítő kezelés döntő lehet a túlélés szempontjából. Mikről lehet szó? A vérszegénységet, vese -és májproblémákat, valamint esetleges bakteriális felülfertőzéseket kell kezelni. További információk a kiegészítő kezelésekről ide kattintva érhetők el.

Egyéb gyógyszerek (prednizolon / szteroidok)

A prednizolont gyakran írják fel a diagnózis felállításakor, mivel ez egy gyulladáscsökkentő, és segíthet a macska közérzetének javításában, valamint még az étvágyat is serkenti.

Miután a macska a GS kezelést megkezdte, a prednizolonra és egyéb gyógyszerekre már nincs szükség (hacsak az állatorvos máshogyan nem rendeli konkrét problémák kezelésére, pl. antibiotikumok).

Ha a GS-kezelés miatt új állatorvosunk van, mindenképpen tájékoztassuk az eddig kapott kezelésekről, gyógyszerekről, és egyeztessünk azok leállításának menetéről vagy a folytatásukról.