FIP túlélők

Akiknek sikerült

A túlélők történetei

Ezen az oldalon olyan cicák történeteit gyűjtjük, akiket a FIP valamilyen típusával diagnosztizáltak, és sikeresen átestek a kezelésen, valamint az azt követő 84 napos megfigyelési szakaszon és gyógyultan folytatták életüket. Az itt megjelenőknél jóval több sikertörténet van, és ezt a részt folyamatosan bővíteni fogjuk.

Manny

Manny különleges, mert ő az egyik első magyar cica, aki sikerrel küzdötte le a FIP-et. A gazdija írta:

Utólag visszagondolva Manny-nek az ivartalanítás után kezdtek megjelenni a tünetei. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy minden ivartalanítás ilyesmivel jár, csak maga a beavatkozás legyengítette kissé az immunrendszerét, amit sajnos a FIP kihasznált. Először hullott a szőre, a farka tövénél egészen kikopott, aztán fogyni kezdett és egyre kedvetlenebb, enerváltabb lett. Elmentünk kivizsgáltatni egy III. kerületi állatorvosi rendelőbe, ami nagyon jó választásnak bizonyult.

Manny egy devon rex macska, a képen félig betakarva néz a kamerába kicsit álmosan. Olvass tovább >>

Luigi

Luigi 2021 januárjában gyógyult, ikonikus napon: a 21. század 21. évének 21. napján :) A gazdi szavaival:

Luigi pontos korát nem tudjuk, úgy fogadtuk örökbe, utcai cica volt. Most lehet nagyjából 3 év körül, bár mi a január 21-et ünnepeljük innentől (ekkor lett vége a 84 napos megfigyelési időszaknak). A betegséget egy nagyjából egy hónapig tartó orvoshoz járkálás előzte meg. Étvágytalan, levert, csapzott volt. Aztán az utolsó látogatás alkalmával az ultrahang folyadékot mutatott a hasüregben.

Luigi egy fehér cica, sok világosbarna folttal. Egy dobozban ül és néz nagy szemekkel ezen a képen. Olvass tovább >>

Cilike

Cilike 2020 novemberében ért a megfigyelési szakasz végére. Idézzük a gazdit:

Cillike 🐈❤ 2014.12.28-án egy szarka madár elejtett zsákmánya volt, égből pottyant pici 2 hetes kis csoda cica. Cillike 5 éves és 4 hónapos volt mikor beteg lett. 2020.04.23-án orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy vizes FIP-je van, és a hasüregben jól láthatóan már van folyadék. De gyógymódot nem ajánlottak, csak altatást 😔

Cilike egy calico mintázatú cica, szép időben, szabadban pihen egy bokor tövében. Olvass tovább >>

Boldizsár

Boldizsár öt éves kandúr cica, a gazdi meséli történetét:

Boldizsár 4 éves volt, amikor kiderült nála a halálos betegség. Most február 14-én Valentin napon volt kereken 1 éve, hogy megkapta a legelső oltást. A betegség kiderülése előtt sokat jártunk orvoshoz, mert lázas lett. Emellett étvágytalan, csapzott, fáradékony volt.

Boldizsár egy barnás-vöröses cirmos, már-már vadmacskára emlékeztető bundával, hámot viselve a szabadban néz valamit hatalmas szemekkel. Olvass tovább >>

Romeo

Romeo a száraz FIP-et győzte le sikerrel. Gazdijától az alábbi történetet kaptuk:

Rómeó 6 éves volt, amikor kialakult nála a száraz FIP. Bár étvágya viszonylag jó volt, mégis vészesen fogyott és levert, bágyadt, passzív volt. 2020. január 13-án vittem orvoshoz, de előtte már hetekkel nem volt az igazi. Először megpróbáltam felhízlalni, tápot váltottam… Igazából szerintem féltem is a diagnózistól.

Romeo egy hosszú szőrű, kék szemű, sziámi színezetű kandúr. Az orra rózsaszín, bundája javarészt fehéres-capuccinos színű, de az arcán sötétebb. Olvass tovább >>

Bandika

Bandika története a gazdi tollából:

Bandika 3,5 éves volt, 2020. március 4-én estére olyan méretű hasa lett, hogy egyből tudtuk baj van. Két és fél hét alatt 3 orvos lemondott róla, a negyedik volt segítőkész és precíz-érdeklődő.

Bandika fekete cica, sárgás-zöldes nagy szemei vannak és épp egy cicabútoron pihenget a képen. Olvass tovább >>

Luca

Luca története:

2020. Február 15-én hoztuk el Lucát egy állatmenhelyről, kb. másfél éves volt.

Luca fekete cica, sárga szemei vannak és egyenesen a kamerába néz a képen okos tekintetével.

Nagyon cuki, bújós cica volt akkor is, de azért elvittük állatorvoshoz,hogy tudjuk minden rendben van-e vele. A doki megállapította,hogy lázas, és lázcsillapítót, antibiotikumot kapott. Ekkor teljesen meglepődtünk,mert olyan energetikus lett és játékos! De a láza folyton visszatért, jött a levertség, egy idő után már csak elnyúltan feküdt, amíg újra nem kapott gyógyszert...

Olvass tovább >>

Indra

Indráról írja a gazdi:

Indrát a bokrok közt találtuk magára hagyva 2020 júliusában, nagyjából 2 hónapos lehetett ekkor. Először nem is terveztük megtartani, de pár nap múlva ez gyorsan megváltozott. Elvittük állatorvoshoz, megvizsgálták, megkapta a szükséges oltásokat, féreghajtót stb. Nem is volt semmi gond néhány hétig, majd feltűnően elkezdett egyre nagyobb lenni a hasa, a széklete mindig híg volt, néha hasmenése is volt.

Indra egy szürke-cirmos kiscica. Az előtte képen a hátán fekszik és hatalmas hasa van, az utána képen már jól megnőtt és az elhasznált fecskendők mellett pózol. Olvass tovább >>

Iván

Iván, az 1 éves maine coon cica története:

Iván 1 éves Maine coon kandúr. Két hónapja volt nálunk amikor elkezdődtek a tünetek, visszatérő láz hasmenés étvágytalanság. Három hét múlva jött a rossz hír hogy FIP-es, már folyadék volt a hasában. Ekkor hét hónapos volt.

Iván egy gyönyörű maine coon kandúr. A beteg és gyógyult képe között óriási különbség van, a tekintete is sokkal élénkebb és tisztább. Olvass tovább >>

Sunny

Sunny története:

Sunny egy napon lázas lett, nem evett és lefogyott. Elvittük az állatorvoshoz és kiderült, hogy nedves FIP-es. A röntgen kimutatta a tüdejében a folyadékot. Akkor úgy tudta az állatorvosunk nincs megoldás a cica halálra van ítélve.

Sunny egy zöld szemű, barnás-szürkés cirmos cica, tekintetében kíváncsiság :) Olvass tovább >>

Shanti

Shanti hatalmas küzdelmen van túl. Ő egy különleges cica, tulajdonképpen neki és gazdájának, Diának köszönhetjük, hogy lett ez a honlap és két másik cica (Letti és Viktor) is gyógyulhatott. Shanti törte az utat előttünk! Dia meséli a történetét:

Itt ülök a kanapén és nézem, ahogy Shanti, a tesója és kutyatesója játszanak, rosszalkodnak. Nézem az én kiegyensúlyozott, egészséges, kedves kis foltos testű cicuskámat. Na ez sajnos nem mindig volt így. A mi történetünk hasonlóképpen kezdődött, mint mindenkié, de mégis kicsit másként. Másfél hete voltak nálam a testvérével, amikor valami kezdett nagyon furcsa lenni. Az én kis gyönyörű foltos testű, kedves kiscicám kezdett elbujkálni, bágyadtan mozgolódni, szinte csak totyogni.

Shanti egy szépséges, calico macskalány, huncut tekintettel. Olvass tovább >>

Vilmos

Vilmos történetét Anita meséli:

Vili menetett cica. Piciként került ide a tesókkal, mamával. Negatív (FIV/FeLV) tesztes mama, sőt külön még az egyik tesó is le lett tesztelve, szintén negatív. 2020 novemberben volt egy-két náthás cicám, így amikor Vili is kicsit kedvetlen lett - bár nem volt semmilyen náthát tünet - arra gondoltam, hogy elkaphatta. Lázas volt, semmi más tünet. Viszont a láz nem múlt el a lázcsillapítók hatására sem. Igazából lázcsillapító mellett volt majdnem 40 fokos láza.

Vilmos egy szürkés-barna, cirmos kandúr. A beteg képén az arcán látszik, hogy elesett és sovány. A gyógyult képen kikerekedett az arca, a tekintete érdeklődő, vidám. Olvass tovább >>

Mézi

Mézi történetét Noémi osztotta meg velünk:

Mézit 2019. év végén fogadtuk örökbe. Öt testvér közül ő tetszett meg. Kidobták őket egy hetes korukban egy dobozba, egy temetőbe. Kiskora óta hullámzó volt az egészsége. Hol hasmenés, hol láz. A helyi orvos tünetileg mindig kezelte, utána jól volt pár hétig. 2020. júniusában olyan furcsa volt. Hetekig tartó levertség, étvágytalanság. Mézike ivarérett is lett közben. Majd észrevettük, hogy nő a hasa. Nem tudtuk mi ez. Közben akitől örökbe fogadtuk elmondta, hogy Mézi összes testvére halott már, kettő közülük FIP-es volt. Nem igazán ismertem ezt a betegséget. Elvittük az orvoshoz, diagnosztizálás megtörtént (ultrahang, hasi folyadék vétel, Elisa gyorsteszt). Nedves FIP, FelV+. Az orvos "eltemette", mi elsirattuk.

Mézi egy mézszínű cirmos cica. A beteg képén óriási kitelt has látszik felülről nézve. A gyógyult képen kedvesen néz a kamerába, hatalmas szemekkel, gyönyörű bundával. Olvass tovább >>