FIP túlélők - Indra

Indráról írja a gazdi:

Indrát a bokrok közt találtuk magára hagyva 2020 júliusában, nagyjából 2 hónapos lehetett ekkor. Először nem is terveztük megtartani, de pár nap múlva ez gyorsan megváltozott. Elvittük állatorvoshoz, megvizsgálták, megkapta a szükséges oltásokat, féreghajtót stb. Nem is volt semmi gond néhány hétig, majd feltűnően elkezdett egyre nagyobb lenni a hasa, a széklete mindig híg volt, néha hasmenése is volt.

Indra egy szürke-cirmos kiscica. Az előtte képen a hátán fekszik és hatalmas hasa van, az utána képen már jól megnőtt és az elhasznált fecskendők mellett pózol.

Azonban a kedve nem volt rossz, evett rendesen, bár a lelkesedése nem volt az igazi, mivel még pici cica volt és a már hatalmassá váló hasával kényelmetlen volt mozognia, játszania. Valamint feltűnően sokat ivott. Kezdetben nem is tudtuk mire gondoljunk, hogy talán rossz ételeket kap, allergiás lehet valamire, esetleg férges, csak tippelgettünk. Majd augusztusban úgy döntöttünk, hogy nézze ezt meg állatorvos is, aki UH vizsgálatot követően közölte, hogy folyadékkal van tele a hasürege, így valószínű, hogy nedves FIP-es a cica, de vett folyadékmintát kivizsgálásra, hogy biztos legyen a diagnózis. Már ekkor közölte, hogy ebben az esetben sajnos nincs gyógymód, még néhány napig esetleg 1-2 hétig fogja bírni, de el kell majd altatni. Miután már elkezdtük gyászolni szegény Indrust, és készültünk a legrosszabbra, az interneten rátaláltunk a GS kezelési módra, és gyorsan rendeltünk belőle 1 fiolát, hogy megpróbáljuk segít-e még rajta. Eközben az eredmények is megérkeztek, hivatalosan is nedves FIP-pel lett diagnosztizálva. Elmentünk újra az állatorvoshoz, hogy csapoljon le folyadékot a hasüregéből, hogy kicsit elviselhetőbb legyen Indrának a helyzet, és 80 ml el lett távolítva, de még így is maradt benne legalább ugyanennyi.

Az állatorvos is ismerte ezt a nem hivatalos kezelési módot, és amint megérkezett a gyógyszer, ő adta be az első szurit, megmutatta, hogyan kell. Ekkor Indra 1,5 kg volt. A kezelés mellé máriatövist és DMGuardot is adtunk neki. Nagyjából egy hét után már látszott, hogy megy le a hasa, és szépen el is ment belőle az összes folyadék. A szurizásokat egyre rosszabbul viselte, később már törölközőbe tekertük ehhez. Nagyjából a 3. hét után volt egy „visszaesés”, 3 napig egyáltalán nem akart enni, hasmenése volt és hányt is, csak feküdt teljesen le volt törve, fecskendőből etettük kiscicáknak való tejpótló készítménnyel. Elkezdtünk ekkor neki probiotikumot is adni (amit aztán kb. 2 hónapig kapott ezután). Majd teljesen jól is lett a 4., 5. napon. Ez egyszer volt ilyenre nálunk példa, a kezelés során csak a híg széklet esetleg hasmenés volt a jellemző. Mire lement már a hasa, még mindig 1,5 kg volt, mivel nőtt is közben, majd szépen növekedett a súlya folyamatosan. Idővel, ahogyan egyre vastagabb, sűrűbb lett a bundája már leborotváltuk azokat a részeket, ahova a szurit adjuk, (mivel volt arra példa, hogy nem sikerült rendesen beadni, esetleg visszaszivárgott) így sokkal jobban láttuk, mit is csinálunk.

Félidőnél és a legvégén is elvittük vérvizsgálatra, szerencsére jó eredményeket kaptunk vissza. Novemberben kapta meg az utolsó 85. szuriját Indra, ekkor már 3,5 kg volt. Kezdődött a februárig tartó megfigyelési időszak. Nem volt semmi nagyobb gond eddig, de a februári vérvétel napja előtt hányt valamiért Indra, de semmi más baja nem volt (ez két hét múlva újra megtörtént). A vérvétel eredményében azonban a májértéke (ALT) 911 volt, a 60 alatti érték helyett, ezért a betervezett ivartalanítást is el kellett halasztanunk. Az UH vizsgálat nem mutatott szerkezeti elváltozást, így egy hónapig kapta Indra a HepaPetet az orvos utasítása alapján, majd ez idő leteltével egy újabb vérvizsgálat következett. Ez már jó eredménnyel érkezett vissza szerencsére, így már ivartalanítani is lehetett, tehát márciusban (10 hónaposan) ez meg is történt, és mivel kandúr cica, másnapra már mintha mi sem történt volna, és azóta nem volt semmilyen probléma. Szépen megnőtt, már majdnem 5 kilónál jár a súlya, jókedvű, játékos.

Sok segítséget kaptunk FIP-es Facebook csoportoktól, amiért nagyon hálásak vagyunk, és így sok kitartással és erővel sikerült végigmennünk ezen a rögös úton. Sikerülhet! <3