Gyakran Ismételt Kérdések

Van-e védőoltás a FIP ellen?

Egy oltás létezett, azonban ennek a megbízhatósága nagyon alacsony volt (erősen vitatott, hogy egyáltalán működött-e). Emiatt nem is lehet már beszerezni, és a legtöbb állatorvos sem ajánlja.

Létezik teszt vagy módszer, ami biztosan kimutatja a FIP fertőzést?

Magát a FIP vírust kimutatni nagyon nehéz. Mivel a FIP a jobbára ártalmatlan FeCV (Feline enteric Coronavirus) mutálódott változata, ezért mind az aktív fertőzést kimutatni képes PCR teszt, mind az immunválaszt (antitesteket) kimutató ELISA teszt egyformán jelez, és nem lehet köztük különbséget tenni. Viszont a FeCV önmagában nem, vagy csak minimális kellemetlenséget okoz. A FIP diagnózisa mindig az összes tünet, ultrahang, vérkép együttes figyelembevételével történik. További információk a Diagnózis oldalon.

Miért nem alkalmas a PCR-teszt a FIP kimutatására?

Ennek több oka van:

 • A PCR-teszt nem tud különbséget tenni a jobbára ártalmatlan FeCV (enteriális koronavírus) és FIP között
 • Függetlenül attól, hogy székletből, hasűri folyadékból vagy vérből végzik, a vírus nem lesz biztosan jelen még aktív FIP-fertőzés mellett sem!

Tehát ha végzünk egy (vagy több) PCR-tesztet:

 • Pozitív teszt esetén az alábbi lehetőségek vannak, amik között nincs módunk kiválasztani a a tényleges okot:

  • Lehet FIP
  • Lehet FeCV
  • Lehet hamis-pozitív
 • Negatív teszt esetén:

  • Lehet, hogy csak a vizsgált mintában nem volt vírus (akár többször is), miközben a fertőzés jelen van
  • Lehet hamis-negatív

NE végezzünk PCR-tesztet

Ahogy a fentiekből látható, a PCR-teszt egyáltalán nem fog segíteni a diagnózis felállításában. Viszont általában külső laborba kell küldeni a mintát, és napokig-hetekig tart, amíg megérkezik az eredmény. A FIP-kezelés sikeressége szempontjából az egyik legfontosabb tényező az idő. Tehát ne fecséreljük el egy ilyen tesztre, helyette készüljön teljes vérkép, biokémia, ultrahang, esetleg röntgen. Bővebben a Diagnózis oldalon.

Az állatorvosom azt mondta, hogy altatni kell a macskámat a FIP miatt, honnan veszitek, hogy gyógyítható? Ez nem csak valami lehúzás?

Ez az oldal azért jött létre, mert az említett kezelés és antivirális szer még nem ismert széles körben, sok állatorvos sem hallott róla. Nem árulunk és nem reklámozunk semmit itt és a FIP Magyarország csoport sem teszi (de segít a beszerzésben). Az oldal célja az, hogy ezt a kezelést ismertebbé tegyük és hogy ne az altatás legyen az első és egyetlen lépés egy ilyen diagnózis után, hanem egy informált döntést hozhasson mindenki, és esetleg próbálja meg ezt a kísérleti, de eddig láthatóan nagyon eredményes kezelést.

Dr. Niels Pedersen 2019-es kutatása klinikai körülmények között 31-ből 25 macskát sikerrel gyógyított. Már a kutatás megjelenése előtt is, és azóta is világszerte nagyon sok macska meggyógyult ennek a kezelésnek köszönhetően. A tapasztalat azt mutatja, hogy az időben elkezdett kezelés kulcsfontosságú.

Milyen kezeléssel gyógyítható a FIP?

A FIP kezelésére használt antivirális szer neve GS-441524. Bővebben a Gyógyítás oldalon.

Hogyan találom meg a facebook csoportot?

A csoport neve FIP Magyarország. Ha esetleg nem található a linken, akkor keress rá erre, illetve érdeklődj macskás csoportokban, esetleg nagyobb menhelyeknél.

Mire jó a facebook csoport?

A csoport tagjai korábbi és jelenlegi FIP-es macskák gazdijai, mindenki hasonló élményeken ment keresztül. Itt lehet gyakorlati kérdéseket feltenni, érzelmi támogatást adni és kapni. A gyógyszer beszerzésében is tud segíteni a csoport, ami főként a folyamat elején nagyon fontos lehet, hogy gyorsan el lehessen kezdeni a kezelést.

Mi köze a Remdesivirnek a GS-441524-hez?

A Remdesivir, amiről a koronavírus-járvány kapcsán hallhattál, egy nagyon hasonló szer (kódja: GS-5734). Ez a molekula a GS-441524 kis mértékben módosított változata, ami a sejtfalon való átjutását segíti a szernek, de a hatásmechanizmusát elvileg nem változtatja meg. Az eredeti kutatásban mindkét molekulát vizsgálták in vitro, és azt találták, hogy a GS-441524 ugyanannyira hatékony, viszont egyszerűbben, olcsóbban állítható elő. Tanulmányok jelenleg a GS-441524-ről szólnak, és a magyar és külföldi csoportok tapasztalati is erre vontakoznak. Ugyanakkor már lehet hallani arról, hogy sikerrel kezeltek Remdesivirrel is macskákat. Ez azért fontos, mert jelenleg a Remdesivir már rendelkezik törzskönnyvel (hazánkban is, de kiadhatósága csak intézményi), ami elengedhetetlen ahhoz, hogy később bevett módon használható legyen az állatgyógyászatban is. Dr Pedersen írja:

Groups in Australia and some Asian countries are starting to use it and report identical results to GS-441524. The dosage of Remdesivir on a molar basis is theoretically the same as GS-441524. GS-441524 has a molecular weight of 291.3 g/M, while Remdesivir is 442.3 g/M. Therefore, it would take 442.3/291.3=1.5 mg of Remdesivir to yield 1 mg of GS-441524. The diluent for Remdesivir is significantly different than the diluent used for GS-441524 and designed for IV use in humans. How diluted Remdesivir will behave when injected subcutaneously over 12 or more weeks of daily treatment is not known. Finally, mild signs of both liver and kidney toxicity have been seen with Remdesivir in humans. GS-441524 causes mild and non-progressive renal toxicity in cats but with no apparent liver toxicity. It is uncertain whether the renal toxicity seen in humans given Remdesivir is due to its active ingredient (i.e., GS-441524) or to the chemical additions meant to enhance antiviral activity.

Tehát jelenleg, bár az első tapasztalatok bíztatóak, még igencsak gyerekcipőben jár a Remdesivir alkalmazása, illetve vannak kérdések a mellékhatásokat illetően. Jelenleg a kezelésre a legjobb opció továbbra is a GS-441524.

Hallottam erről a kezelésről egy másik csoportban, azt mondták, hogy csak kínzás a macskának. Miért nektek higgyek?

Egy korábban gyógyíthatatlan betegségről van szó, ezért esetleges érintettség esetén komoly érzelmi alapú érvekkel találkozhatunk. Ha néhány évvel ezelőtt valaki elvesztette a macskáját emiatt, természetes, hogy hitetlenkedni fog. Ha esetleg nem is évekkel ezelőtt történt, hanem egyszerűen csak nem értesült a gyógymódról (vagy esetleg anyagi korlátai voltak), akkor sokan még inkább hajlamosak lesznek tagadni a valóságot. Azt a valóságot, amit tudományos kutatások és hús-vér emberek tapasztalatai támasztanak alá. Ha kétségeid vannak, lépj be a FIP Magyarország csoportba, és kérdezz bátran. Itt, az oldalon is elkezdtük gyűjteni a túlélők történeteit.

Miből áll a kezelés?

A GS egy bőr alá adott injekcó, amit 12 héten, azaz 84 napon keresztül naponta kell beadni. Ezt követi 12 hét megfigyelési időszak, ami után a macska gyógyultnak nyilvánítható. Elképzelhető visszaesés, ilyenkor nagyobb dózissal egy rövidebb injekciós kezelést szoktak alkalmazni. Bővebben a Gyógyítás oldalon.

Mennyibe kerül?

A GS hozzánk tipikusan 5ml-es üvegcsékben érkezik, amiknek darabonként (az írás pillanatában) kb. 75 USD az ára, ami kb. 22-25e Ft, de a különböző gyártók termékei mind árban, mind kiszerelésben eltérhetnek az itt említettől. Egy dózis a macska tömegétől és állapotától függően változik, és az állatorvos dönti el, a kezelés közben növekedhet is. Egy kb 2,5kg-os macska dózisa, neurológiai tünetek nélkül, 1ml, 24 óránként (de ezt csak szemléltetés miatt írjuk, a dózist minden esetben egyedileg állapítják meg). Nem ritka, hogy a kezelés közben változik a dózis.

Tehát összesen 200 000 Ft-tól akár egymillió Ft-ig is terjedhet az összeg. A legtöbb esetben kb. 300-500 ezer Ft között mozog a GS, a kezelés költsége természetesen több is lehet a szükséges diagnosztika és egyéb költségek függvényében.

Ez az összeg a teljes, 84 napos kezelésre vetítve elsőre ijesztő lehet, de fontos tudni, hogy ezt nem egyszerre kell kifizetni. Mindenképp keresd fel a csoportot akkor is, ha a kezelést csak anyagi okokból nem látod megoldhatónak. A csoportban sokan vannak, akik sikerrel szerveztek gyűjtést barátaik, ismerőseik között. Van remény, ne hagyd, hogy ez eltántorítson.

Az állatorvosom szerint egy 30 napos / egy hetes kezelés elegendő, miért folytassam 84 napig?

A GS a vírus szaporodását gátolja. Ez azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával (a sejtek pusztulásával és újratermelődésével) egyre kevesebb vírusos sejt marad a szervezetben. Az immunrendszer fel tud lélegezni, a gyulladások megszűnnek, esetleges bakteriális fertőzések meggyógyulnak. Elképzelhető, hogy bizonyos esetekben elegendő lenne a 30 nap, de jelenleg még nincs biztos eszközünk arra, hogy ezt meg lehessen állapítani. Bár rendszerint nagyon gyorsan, látványosan jobban vannak a cicák a kezeléstől, ez csalóka, mert sokáig jelen lehet a vírus a szervezetükben, ami a kezelés megszüntetése után újra erőre kaphat. Jelenleg a kezelés egy nagyon korai eredményen alapul és ez a 84 napos protokoll az, amiről tudjuk, hogy nagy eséllyel működik - minden más csak kísérletezés, az állat életének kockára tételével. Ahogy a kutatások haladnak, pár év múlva már talán egy sokkal gyorsabb protokoll lesz, más, hasonló szerekre alapozva - de sajnos még nem tartunk ott.

Az állatorvosom interferonnal/szteroiddal/stb. való kezelést javasolja, miért ne azt válasszam?

Ezek nem gyógymódok, csak a tünetek kezelésére szolgálnak, leginkább csak időt nyerhetnek az altatás előtt. A GS alkalmazása előtt ezek voltak a bevett kezelési módok FIP esetén, de nem jelentettek gyógymódot. A GS kezelés általában gyorsan (néhány nap alatt) látható javulást eredményez.

Beadhatom magam a GS-t a macskámnak?

Igen, ha bízol magadban, ez egy viszonylag könnyen elsajátítható művelet. Bőr alá adott injekció, tehát a legkönnyebb típus. Kérd az állatorvosodat, hogy tanítsa meg a beadást, illetve Youtube videók segíthetnek. Vannak olyan gazdik, akik nagyon messze élnek minden állatorvostól, aki vállalná a kezelést, és első perctől maguk adják be az injekciókat.

A fecskendőbe való felszívás után fontos tűt cserélni, mert a tű csorbul, valamint a GS vivőanyaga erősen savas, emiatt a felszínásra használt tű felülete már csíphet.

Fontos az állat megfelelő lefogása, stabilan tartása, hogy a legkisebb kellemetlenség mellett a legnagyobb biztonsággal beadható legyen a szer, ehhez néha egynél több emberre is szükség lehet.

Tablettában elérhető a GS?

Igen, létezik tabletta formátumú GS (pl. Mutian X, Lucky). Ezekről a magyar csoportban kevesebb tapasztalat áll rendelkezésre, és a csoporton keresztül nem is lehet beszerezni. Külföldi csoportokban ezzel is eredményesen kezelik a FIP-es macskákat.

Általánosságban kijelenthető viszont, hogy az injekciós kezelés megbízhatóbb felszívódással rendelkezik és valószínűleg összességében kevesebb szenvedést is okoz a macskáknak (ez elsőre furcsán hangozhat, de egy tabletta beadása jóval nagyobb stresszt és kényszerítést jelenthet, és több ideig is tart).

Nagy dózist igénylő eseteknél szinte biztos, hogy nem választható a tabletta, mert nem tud elég GS felszívódni belőle.

Kell-e még más gyógyszert adni a macskámnak a kezelés alatt?

Ezt az állatorvosoddal kell egyeztetned, mert függ a cica állapotától és esetleges egyéb betegségeitől. Gyakori, hogy májvédő, B12 és antibiotikumok szükségesek, leginkább a kezelés elején. Calopet, epato paszta sokszor ajánlott, valamint Vetri DMG (bár az utóbbiról megoszlanak a vélemények még a csoportban is - az állatorvosod véleménye a mérvadó a te cicád esetében). Néha vízhajtót is kapnak, főleg, ha a mellkasukat érinti a vizesedés nedves FIP esetén. De a folyadék nagy része a kezelés során, magától fog felszívódni (ami akár heteket is igénybe vehet).

Ha megrendelem a szert, mennyi idő lesz, mire kézhez kapom és elkezdhetem a kezelést?

Ez változó, attól függ, hogy akitől rendelted, mennyi idő alatt tudja szállítani neked a gyógyszert. Viszont nem kell ezt kivárnod: gyakori, hogy az új tagok a csoportba belépve rögtön a többiektől vesznek vagy kölcsön kapnak egy-két üvegcsét, hogy azonnal elkezdhessék a kezelést. Ha eldöntötted, hogy belevágsz, ez legyen az első lépésed, így tudsz a leggyorsabban hozzájutni.

Hogyan kaphatta el a macskám a betegséget, ha a lakásban tartottam és nem érintkezett más macskákkal?

Jelenlegi ismereteink szerint a FIP vírust közvetlenül ritkán szokták továbbadni a macskák egymásnak. Amit továbbadnak, az az FeCV (Feline Enteric Coronavirus), a macskák koronavírusa. Ez a fertőzés viszont önmagában ritkán hordoz nagy kockázatot, leginkább csak hasmenést szokott okozoni (ha egyáltalán okoz bármi észrevehető tünetet). Ezt sok macska elkapja, tenyészetekben, menhelyeken és többmacskás háztartásokban különösen. Miután a macska megfertőződött az FeCV-vel, a szervezetén belül mutálódik a vírus, és így alakul ki a FIP fertőzés. Lehet, hogy hosszú ideig hordozza a koronavírust a macska, és majd csak később lesz FIP-es. A FIP-pel fertőzött macskák is jellemzően csak az FeCV-t adják tovább, például székleten keresztül.

Oltás, bódítás, ivartalanítás stb. okozhatta a FIP kialakulását a macskámnál?

A magyar és a nemzetközi csoportokban is nagyon sok anekdotikus történetet lehet arról hallani, hogy például a kombioltás vagy az ivartalanítás “okozza” a FIP-et. Szögezzük le: nem tudjuk biztosan, hogy mi okozza a jobbára ártalmatlan FeCV mutálódását FIP-pé. Amit biztosan tudunk, az az, hogy 6 és 36 hónap között a legnagyobb a FIP kialakulásának valószínűsége, ami történetesen egybeesik ezen beavatkozások leggyakoribb időszakával. Jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a fentiek bármelyike növelné a FIP kockázatát. Ilyenkor biztosan látja állatorvos a macskát, ami növeli a valószínűségét, hogy feltűnnek a kezdeti tünetek valakinek. Természetesen nem kizárt, hogy van összefüggés az oltással járó stressz, legyengült immunrendszer és a FIP kialakulása között, de erre eddig nincs tudományos bizonyíték.

Koronavírus? A macskám covidos lett?

A koronavírusok a vírusok egy csoportját jelentik, és nem csak a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírust értjük alattuk. Koronavírus okozza még a náthát is például az emberekben, csak az annyira enyhe lefolyású, hogy nem volt szükség oltást vagy gyógyszert fejleszteni rá. Bár vannak arra vonatkozóan bizonyítékok, hogy a SARS-CoV-2 is megfertőzhet macskaféléket, a FIP-nek ehhez jelenlegi ismereteink szerint nincs köze. A FIP vírus egy mutálódott FeCV vírus (így mindkettő a koronavírusok csoportjába sorolható).

Tenyésztő vagyok, hogyan tudom elkerülni, hogy a tenyészetemből kikerült macskák FIP-esek legyenek?

Ha tenyésztő vagy, akkor a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy a tenyészetet FeCV-mentessé teszed. Ennek érdekében a következőket teheted:

Folyamatosan, egyenként több PCR-tesztet végzel az állataidon: Bár fentebb írtunk arról, hogy a PCR-teszt nem segíti a FIP diagnosztizálását, ebben az esetben (többszörös teszteléssel) a koronavírus jelenléte kizárható.

Karantén: Különösen fontos új tenyészállatok bekerülésekor, illetve külső helyszínek (pl. kiállítás) látogatása után, hogy az érintett állatok többszörös negatív teszteredmény előtt ne érintkezzenek a többiekkel.

Immunerősítés és stressz kerülése: Bár az pontosan nem ismert, hogy a FeCV miért mutálódik FIP vírussá, az valószínűnek tűnik, hogy legyengült immunrendszer és a stressz gyakran együtt jár vele.

Ne végezzünk preventív célzattal GS-kezelést!

A GS kezelés hatásossága nem vizsgált a FeCV ellen, valamint óriási tehertétel a macskáknak. Arról nem is beszélve, hogy a jelenleg beszerezhető gyógyszer alkalmazása rizikós (a beszerzési forrásból fakadóan), amit csak akkor vállaljunk fel, ha az állat élete a tét. Mindezek mellett még rezisztencia is kialakulhat, ami egy esetleges jövőbeli FIP-fertőzés leküzdésében ronthatja drasztikusan a macska esélyeit.

Mit tegyek, ha a tenyészetemben jelen van a FeCV?

Ha felelőségteljesen akarsz eljárni, akkor:

 • A FeCV+ macskákat el kell távolítani a tenyészetből
 • A többi állatot többszörösen tesztelni kell
 • A tenyészetet fertőtleníteni kell

A tenyészetből kikerülő FeCV+ macskákat csak a kockázatok ismertetésével szabad el- vagy örökbeadni. Utánkövetni kell őket, és egy esetleges FIP fertőzés esetén a kezelésük árát finanszírozni.